Tiina Broxvall, S*Vanilla’s, och hennes underbara Selkirk Rex

Tiina Broxvall började föda upp katter strax efter millennieskiftet. Då var det Helig Birma och Ragdoll som gällde, numera föder hon helhjärtat upp Selkirk Rex. Läs mer om hur Tiina äntligen kunde börja föda upp Selkirk Rex i den här artikeln och om de underbara kattungar som hon fick i sin första Selkirk-kull. 


Hej, vem är du? 
Jag heter Tiina Broxvall, boendes i Södertälje (Sverige). Sedan 2002 har jag stamnamnet S*Vanilla’s. Jag har fött upp Helig Birma och Ragdoll 2002-2008. Jag har alltså haft en lång paus innan jag lyckades hitta mina Selkirks.
Saga
Saga, S*Trastaveres Darling of Odessa
När blev du intresserad av eller kom i kontakt med Selkirk Rex? 

Jag har haft drömmar om en Selkirk Rex länge. 2002-2003 tog jag kontakt med flera uppfödare utomlands men det blev inget eftersom det kändes övermäktigt att börja uppfödning när det inte fanns några Selkirk i Sverige. Jag ville gärna starta uppfödningen igen efter det uppehåll som jag haft och då såg jag till min stora glädje att Selkirk Rex fanns i Sverige. Och då var det bara att börja leta.

I början av januari 2016 flyttade den första Selkirk Rex honan in  –S*Trastaveres Darling of Odessa (SRL p 84) som kallas Saga hemma hos mig. I början av december åkte jag till Göteborg för att träffa Winnie (som föder upp Selkirk Rex i Danmark under stamnamnet DK*SelRexWin) och hämtade hem min underbara hane SelrexWin Brandon (SRL c), som dessutom är homozygot. På långfredagen 2017 flög jag till Helsingfors och hämtade min tredje Selkirk: My Miu Alecta (SRL g), som fick namnet Emmi hos mig.
Emmi
Emmi (My Miu Alecta) på utställning 2017
Vi vill veta mer om dina katter, berätta om dem för oss.
Jag har gamlingar kvar efter min tidigare uppfödning och dom fungerar verkligen bra med mina Selkirks. Sedan finns det två Sphynxar och en Devon Rex som flyttade in innan jag hade bestämt mig att börja med att föda upp igen. Alla mina tre Selkirk Rex är väldigt sociala och lugna. Visst busar dom också ibland och uppskattar leksaker. Men lika gärna sitter dom med på soffan och gosar på kvällarna när jag tittar på tv eller läser.

Du har ju kull just nu mellan din hane Brandon och din hona Saga. Vill du berätta mer om kullen?
Förlossningen gick väldigt bra och allt vad klart på en halvtimme. Det blev tre lila hanar. Visserligen trodde jag länge att jag hade en hane och två honor. Allt har fungerat riktigt bra hela tiden. Saga har varit duktig mamma och verkligen njutit av sina små.
Kattungar S*Vanilla's Selkirk Rex
De tre kattungarna ur Tiinas första Selkirk-kull
Har kattungarna något knasigt eller kul för sig?
 Nu när kattungarna har blivit äldre leker dom mycket med sin pappa. Dom klättrar i klösträden, springer efter leksaker och det är full fart på dom. Och sedan somnar dom bara mitt på golvet.
S*Vanilla's kattungar & pappa Brandon S*Vanilla's Brandon
Vad utmärker dem gentemot andra kattungar du haft?
Nu är det ju min första Selkirk Rex kull men jag tycker att dom har varit väldigt tidiga med allt t.ex gå på lådan och äta själv. Och väldigt trygga.

Har det inneburit något extra arbete med denna kull? 
Jag har badat dom men det gick jättebra med alla. Ingen tyckte det var läskigt att bli blöt. Det svåraste har varit att inte gosa med dom hela tiden. 🙂

Vad har du för råd till deras framtida hem?  
Det är väl som med alla katter – dom behöver mycket tid och kärlek.
Brandon
DK*SelRexWin Brandon
Vad skulle du vilja säga till dem som ännu ej äger en Selkirk?
Åk på utställningar och träffa Selkirks eller ta kontakt med en uppfödare och fråga om ni får hälsa på. Jag tar gärna emot folk som är nyfikna på vår underbara ras.

Kom i kontakt med Tiina

Webb: vanillasselkirkrex.weebly.com

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *