Avl problematikker

Detta är en text skriven av Vivian Andresen (Tzari) och innehåller personliga reflektioner och iakttagelser. Innehållet speglar inte nödvändigtvis Nordic Selkirk Rex åsikter.

Når man opdrætter en race er der mange ting man skal være obs på. En del af disse går opdrættere udfra er almen viden uden det nødvendigvis er det. Jeg vil her skrive en liste over de ting jeg har fundet ud af vi skal være obs på hos Selkirk Rex så i også er obs på det.

Editor’s Note: Detta är sjukdomar & defekter som förekommer hos alla kattraser, inte bara hos Selkirk Rex. 

PKD (Polycystic Kidney Disease)

PKD er genetisk sygdom, som nedarves via et dominant gen. Sygdommen giver katten cyster på nyrene og det slår langsomt katten ihjel, da nyrefunktionen falder indtil de svigter helt. Selkirk Rex har fået dette gen både fra Perseren og Briten. De fleste linier er efterhånden fri for det, da vi nu har en DNA test der kan identificere den. Det er dog stadigvæk vigtigt at teste sine avlsdyr.

HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy)

HCM er en lidelse arvet via et dominerende gen. Sygdommen tyker hjertevæggen og i tide kan hjertet ikke fungere ordentligt, og katten dør til sidst på grund af det. Den mest alnm. symptomer er åndenød, men det er normalt bemærket først, når det er for sent at gøre noget ved det. Katten dør ofte pludselig uden varsel eller symptomer.

HCM er et stort problem i briterne (nogle FIFe-medlemmer har indført en avlsbegrænsning, hvor britiske hanner skal scanne HCM flere gange inden de anvendes i avl) og Selkirk Rex har generelt en meget høj procentdel af briter i stamtavler. Källa för detta påstående saknas.

Der er DNA-test for Maine Coon og Ragdoll, som ikke er udviklet til HCM i briterne. Denne test har ikke vist sig at være 100% pålidelig, hvilket betyder at ultralyd er den eneste måde at vide, om en kat er berørt på det givne tidspunkt.

Man skal vente, indtil katten er mindst et år før den bruges i avl og få den scannet til HCM fra en kvalificeret dyrlæge før parring. Du bør kontrollere i mindst 3 og 5 år, oftere hvis din dyrlæge anbefaler dette. Viser testværdierne “over normal” / borderline, katten bør ikke opdrættes, eller mindst en skal vente mindst et år og lave en ny scanning for at sikre, at den ikke har udviklet HCM. HCM udvikler kontinuerligt, så du skal scanne flere gange i løbet af kattens liv.

Blodtype

Selkirk Rex har begge blodtyper A og bb. Det er vigtigt at vide, hvilken blodtype din kat har. Blodtype kan let kontrolleres med DNA-test. Hvis du bruger en bb pige med en A hanne, skal killingerne isoleres fra deres mors første mælk i 18 timer, ellers kan de dø på grund af manglende antistoffer mod moderens blodtype. Opdrættere bruger normalt en kropstragt på den pigen efter fødsel, hvilket gør det muligt for moderen at tage sig af sine babyer, men de kan ikke drikke den første mælk. Opdrætteren derefter flasker feeder killingerne i de første 18 timer, og så kan killingerne drikke deres modermælk som alle andre killinger.

Editor’s Note:
I nogle lande, som Sverige, har man ikke lov til at mødre en bb pige med A hanne, da svensk Jordbruksverket har konkluderet, at det er grusomt for dyrene at adskille moderen fra sine babyer i de første 18 timer. Konsekvenserne har været, at opdrættere ikke tjekker katteblodgrupperne, da man bevidst mager en bb-kvinde med en A-mand, er en lovovertrædelse – men ikke ved at gøre det slet ikke nogen fornærmelse. Eller opdrættere holder dette en hemmelighed. Bemærk, at svensk Jordbruksverket ikke mener, at det er skadeligt for køer at være fuldstændigt adskilt fra deres kalve osv. Noget som faktisk er traumatisk for koen.

Tandposition

Nogle Selkirks har desværre dentalfejl. Problemet kommer sandsynligvis fra de persiske katte. Källa för detta påstående saknas. Vi skal være forsigtige med at kontrollere killingenes tandlægeposition. Dette gøres hurtigt hos dyrlægen under kattens kontrol. Hvis katten har et tandstikker, bør det ikke tages i avl, da det kan være arveligt.

Hale Fejl

Har kendskab til nogle Selkirk med nakkerem og tå på halen. Dette ser ud til at være udbredt i løbet. Källa för detta påstående saknas. Vi bør derfor være opmærksomme på dette og sortere disse fejl væk, da de kan være arvelige. Disse kan detekteres ved omhyggeligt at kontrollere halen på killinger med deres hænder. Hale crack kan udvikle sig til omkring to år. I tilfælde af tvivl kan du tage et røntgenbillede.

HD (Hip Dysplasi) / PL (Patella Luxation)

Man bør være opmærksom på HD og PL som set i briter og persere en gang imellem. PL kan kontrolleres af en dyrlæge under en generel høring. Veterinæren kan lave en strækprøve på benet under anæstesi til HD. I tilfælde af tvivl kan du tage røntgenbillede. Symptomer på HD og PL kan være manglende vilje til at hoppe op og uren en gang. Men katten kan være symptomfri, indtil den er blevet meget dårlig. PL lidelse betragtes som arvelig, men HD betragtes som en blanding af arv og miljø.  Källa för detta påstående saknas. 

Benstilling

Jeg var på en udstilling, hvor en dommer kunne foretælle mig vi skal være meget obs på benstillingen hos Selkirk Rex. Hun har desværre set en del med især kalveknæ. Dette kan let undersøges ved at dyrlægen (og dig selv) sætter katten på et bord og kikker på bensstllingen af bagben. Vær obs på forkert benstilling kan skyldes PL.  Källa för detta påstående saknas. 

 

Jeg håber, at I kan bruge denne liste og måske lærte noget nyt 🙂

Vivian Andresen, Tzari 
http://tzari-selkirk-rex.nu/

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *