En gång lockar, alltid lockar – Päivi, S*Tiddlywinks, berättar om sina Selkirk Rex

Päivi Palokangas är en erfaren uppfödare med mycket kunskap om katter och kattuppfödning i sitt bagage. Här berättar hon mer om hur hon födde upp sitt lilla popcorn Poppis, en underbar liten svartsköldpadda med vitt som föddes nu i år 2017. 

Hej, vem är du?
Päivi Palokangas, med stamnamnet S*Tiddlywinks. Mamma till 5 barn varav 3 bor kvar hemma, fd smålänning och sedan ett år boende på skånska landsbygden. Privat är jag arbetsledare för familjen Palokangas & co på heltid. Mer officiellt är jag en av grundarna för Nordic Selkirk Rex där jag även innehar ordförandeposten. Jag är även domarelev inom FIFé på kategori 3 samt 4, så om något år hoppas jag även kunna få bedömma våra vackra katter på utställning.
20628891_10154656648377116_1331184642_o
Päivi och Poppis
När blev du intresserad av eller kom i kontakt med Selkirk Rex? 
Jag (eller vi, min make Henrik är ett enormt stöd) hade under nåt år känt att drivet för att föda upp Devon Rex inte längre fanns, så jag letade andra raser och jag hade varit nyfiken på Selkirks i flera år. Läste på och diskuterade med olika uppfödare, främst utomlands och hittade en liten tjej som såg precis ut som jag tyckte att rasen skulle vara. Bestämde oss för att våga ta steget, så mina unga fertila Devon Rexar flyttade både inom och utom landet för att bidra till andra uppfödares avelsarbeten. Samma sommar, det är 6 år sedan nu, åkte vi ner i Tyskland och hämtade hem vårt lilla Trassel, en svartsmoke-vit tjej som på söndagarna heter Frizekittis Jule.

Har du haft kattuppfödning tidigare?
Första kullen föddes – 97, så det är 20 år sedan i år. Började med Devon Rex pga allergi och sedan var det “kört”.  Har även haft en kull med Cornish Rex, Brittiskt korthår samt 2 kullar Siames/Oriental.
Varför vill du föda upp katter som Selkirk Rex?
Då jag alltid brunnit för avel och uppfödning var jag inställd på att föda upp redan när vi letade Selkirk. Nya utmaningar med ny ras. Nytt från i år är att yngsta dottern Eris numera är delägare i stamnamnet, så framtiden för uppfödningen bör vara säkrad.

Berätta kort om dina katter, allihop!
Oj, hemma har vi då Trassel – 6,5 år gammal och första Selkirken. En ljuvligt mjukt fluffig långhårstjej i svartsmoke och vitt. Hon har haft några kullar hos oss. Äldstekatten hemma är Överpoliskommissarien Wispa, 8 år gammal nu. En korthårig tant i blåsilver och vitt som jag hämtade hem från Storbritannien för snart 6 år sedan. Hon blev även mamma till första Selkirk-kullen hos oss. Wispa är familjen ordningspolis. Minsta gruff bland övriga och hon kommer sättandes och spänner blicken i dom så det oftast lägger sig. Vi har så Mårris, dotter till Trassel, en släthårig långhårig svartvit godsak. Hon är 5 år gammal och fick sin första kull i våras. Katten med världens längsta morrhår. Vi har kastrerade Nana, senaste hanen jag importerade. En creme-vit korthårig homozygot kille som varit guld i aveln, då han endast lämnat lockigt. Han är även en hejare på att fånga möss. Kotten, är en stor blåvit korthårskastrat, hade en lite tuff start på livet och det medförde att han stannade kvar. Han blev rejält skrämd på utställning förra hösten men vi hoppas på att han ska kunna ställas ut framöver igen. Kotten4ever är hans slogan och kotten som han fått sitt namn från finns självklart kvar i säkert förvar. Kottens mamma Bianca, aka spökdjuret, bor uppe i Småland hos äldsta dottern. Hon är dotter till Wispa, och är en släthårig prinsessa. Där vet vi ännu inte om det kommer bli någon mer kull. Hon bor tillsammans med släthåriga Selkirken Lucifer, kullbror till Mårris. Vi gjorde en utparning på Nana och DeeDee, en chokladmaskad bicolour Britthona förra året. Där blev det 2 ungar, som bägge är kvar, nämligen: Teflon, en lilasköldpadd vit korthårig hona som är Eris egna speciella katt, och hennes bror Plexi, en svartvit långhårshane, som jag hoppas kunna få nån kull efter.
Plexi vilar ute i familjens rastgård
Snygga Plexi vilar ute i familjens rastgård

 

17911117_1406785029378849_14336900_n 17888535_1406785066045512_950689149_n

Foto: Jane Lindbladh

 

“Nya utmaningar med ny ras. Nytt från i år är att yngsta dottern Eris numera är delägare i stamnamnet, så framtiden för uppfödningen bör vara säkrad.”

Berätta mer om den kull du har just nu! Hur gick förlossningen?Problemfritt. Detta var Mårris första kull, då det inte passat sig tidigare. Hade lite avvägningar för och emot pga hennes ålder, men då jag tidigare inom annan ras parat förstagångshona i samma ålder utan problem, samt att hennes mor Trassel haft lätta födslar bestämdes det att vi skulle köra.


Hur många kattungar blev det i kullen? Vad har de för färg och vad har de för kön?
I kullen föddes en blåvit hane och en svartpadda med vitt hona. Tyvärr dog hanen vid 4 dagars ålder, honan som fick namnet Poppis har utvecklas fint och helt som hon ska.

 


Har kattungarna något knasigt eller kul för sig?
Poppis som självklart är en behållare (översättning från engelskans “keeper”) då hon har min drömfärg och korthårig dessutom, är en rolig liten tös som vet vad hon heter. Kommer springande i 180 när vi ropar “poppis!!!”

Vad utmärker dem gentemot andra kattungar du haft?
Poppis som då är ett ensambarn har nog blivit lite bortskämd av oss, på gott och ont.
Poppis är ett speciellt barn på många vis

 

Har det inneburit något extra arbete med denna kull? 
Poppis är korthårig har varit väldigt lätt att bada och föna. Däremot har hon varit ensambarn med mycket åsikter, så tidsmässigt har hon krävt mer av oss.

Vad skulle du vilja säga till dem som ännu ej äger en Selkirk?
Funderar du på ny katt? Vet inte riktigt vad du vill ha? Skaffa en Selkirk! Selkirk Rex är en fantastisk ras inte bara pälsmässigt, och även om långhåren absolut kan kräva pälsvård ska man inte låta det avskräcka. Dom är mjuka, lekfulla, lättsamma och väldigt ”laid back” . En trevlig bekantskap som är inslagna i ett mjukt, fluffigt paket.

Kom i kontakt med Päivi

Webb: tiddlywinks.se

E-mail: paivi@tiddlywinks.se

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *