GUIDE: Grooming af Selkirk Rex til katteshow (Dansk)

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan at bringe de bedste krøller i din Selkirk? Læs denne guide om hvordan man gør grooming fra opdrætter Vivian Andresen, Tzari Selkirk Rex.
tzari-selkirk-rex-party3
Tzari Partytrooper, before and after grooming. Photo by Vivian Andresen.

Dette er en guide til grooming af en Selkirk Rex til katteshow. Til hverdag er det ok at redde katten 1-2 gange om ugen og evt skylle den over med vand en gang imellem, for at få krøllerne lidt frem igen.

Selkirk Rex katte har naturkrøl. Det betyder at pelsen krøller når den bliver våd og krøllerne langsomt ”trækkes ud” når man reder katten. Det er altså ikke proptrækkerkrøller de har men samme som det bløde krøller hos mennesker. Men kvaliteten af krøller og pels struktur variere da racen er bygget på British Shorthair og Perser.

En Selkirk Rex er ikke en “naturrace” det er er “designer race”. Dette betyder der er en del grooming, der skal laves før katten er klar til udstilling.

Første del af show klargørelse er at rense ørene grundigt med vatpinde. Brug evt en lygte til at lyse ned i ørene så man ikke overser en mørk klat gemt i øret. Det er helt alm at selkirk rex har mørk ørevoks, men det ser sjusket ud på en udstilling, og nogle dyrlæger kan afvise dig fordi de så tror det er øremider. – Tips! Du kan her med fordel checke voksen selv og have lup med på udstil hvis dyrlægerne mener der er mider, så de kan se der intet levende er i voksen.

Derefter sørg for alle neglene er pænt klippet til.

Red katten GRUNDIGT igennem.


Når du har gjort ovenstående er du klar til at vaske katten. Denne gør jeg dagen før en udstilling.

Til en showvask skal du bruge følgende ting:

– En bredtandet kam
– 2-3 hurtig tørre håndklæde(fiber-håndklæde)
– Shampoerne (bland det i små flasker det er lettere at dosere)
– Et stop ur

En liste over produkter, findes i bunden af dette indlæg.

selkirk-rex-grooming-products

Selve vasken:

1. Første shampoo

Første shampoo skal være en rengørende, her kan alle bruges bare de vasker rent. Til en fertil han kan det tit være en fordel at bruge dybterensende shampoo. Se blanding forhold på den shampoo du køber. Brug IKKE mink-olie shampoo til en Selkirk Rex, da dette ødelægger krøllernes struktur så de bliver glattet ud… skyl grundigt.

 

2. Hæld Thick N Thicker

Hæld Thick N Thicker (jeg blander i forhold 1:4) i pelsen og vent 2-3 min på det virker og skyl derefter grundigt.

 

3. Pet Head – Furtastic

Brug derefter “Pet Head – Furtastic”(til krøllede hunde). Jeg blander i forhold 1:4. Lad virke i 2-3 min. Skyl meget grundigt.

 

4. Red igennem

Red den våde kat igennem (stadig i badet) og skyl hurtigt pelsen over (uden at ugle i pelsen)

 

(5. Kun for nogle katte!  Pet Head – High Maintenance)

Til nogle katte er det en god ide at bruge “Pet Head – High Maintenance” Dette skal i mens pelsen er fugtig men ikke drivvåd. Her skal kun komme LIDT i og kun hvis katten mangler struktur i pelsen altså er for blød. Ja de skal være bløde men det er en krøllet race så der skal være krøller i pelsen. Kommes for meget i vil pelsen blive strid. Jeg brugte kun dette til den ene af mine katte.

 

6. Tør katten

“Klem” vand ud af poter og hale. Kram pelsen op til krøller med hænderne. Pak katten ind i et hurtig-tør håndklæde (mikrofiber). Dette skal tit skiftes en 2-3 gange, mellem hver skift krammer du pelsen igen. Sid med katten imens. Dette tager i ca 20-40 min.

 

7. Slip ikke katten, indtil det er tørt nok!

Når katten er tør nok kan den slippes. Lader du den gå for tidligt kan du opleve katten retter “alle” krøllerne ud og dit arbejde er spildt.

 

8. Rense ørene

Om morgenen på showdagen renses ørene. Omhyggeligt.

 

9. Check for knuder

På showdagen checker du med hænderne for knuder. Mærker du knuder så prøv at løsne med hænderne og red KUN ved selve knuden. Reder du katten over trækker du krøllerne ud på katten. Har katten en alm pelskvalitet er dette intet problem. Check ekstra grunding bag forben, bagsiden af benene og det drilske sted midt på brystet, hvor der tit samler sig en knude. Hvis katten får et krøllet løst hår i øjnene eller lign er en saltvand pipette en god måde at fjerne det på istedet for at prøve at fiske det lille krøllede hår ud med fingrene, for det kan irritere deres øjne mere end en smule saltvand gør.

 

10: Fugte katten med alm vand

Brug en forstøver flaske med alm vand på til at fugte katten og rette krøller hvor de ser knap så gode ud.

 

11: Anti-statisk spray

Spray lidt anti-statisk spray i hænderne og kram forsigtig på ryggen af katten.

 

12: Rens øjnene & løft krøllerne

Før du sætter katten hos dommere rens øjnene for søvn og tag forsigtig din hånd fra halen op mod hoved og “løft” forsigtigt krøllerne så de er lidt mere puffy at se på. De skal ikke perser rystes/puffes kun have pelsen luftet en smule.


Af shampoer har jeg haft 2 programmer, det overrnævnte virkede på 5 af mine SRL, til den 6 brugte jeg Anju til skovkat. Denne kan KUN bruges hvis problem er at katten er alt for blød og mangler struktur i pelsen. Som udgangspunkt virker den ikke til selkirk rex men er forsøg værd hvis det andet program ikke virker.

Selkirk Rex er en designer race bygget på Brite og Perser. Dette gør deres pelskvalitet er meget vekslende og man derfor tit må prøve sig frem og se hvilke shampoer der virker bedst, om man skal lave det store program eller måske et mindre.

Ja, det er et større projekt at show klargøre en Selkirk Rex. Men husk show er en skønheds konkurrence, hvor katten skal vise sine smukke krøller frem, så folk kan se hvor smuk vores race er.

Det er derfor også vigtigt at opdrætterne har vænnet killingerne til vand, hvis der er planer om de skal med på show. Mine killinger bliver skyllet (i rent vand) nogle gange mens de er små, hvilket også gør de er rigtig lette at have med i bad. Faktisk kan du tage dem op på skulderen og gå i bad med dem, de ved vand ikke er farligt.

tzari-selkirk-rex-party
Tzari Partytrooper, before and after bath. Photo by Vivian Andresen.

 

På billederne ser man Party før og efter vask. Det er denne pels en Selkirk Rex bør have når den er på show. Med den rette grooming vil krøllerne ikke forsvinde i løbet af dagen og er lette at rette til, selvom mange folk er henne og røre ved pelsen.

Text & bild: Vivian Andresen, Tzari

Produkter

  • Anju “Spray Texture” – more info
  • Chris Christensen “Thick N Thicker Volume Response Foaming Protein” – more info
  • Pet Head “Furtastic Creme Rinse” – more info
  • Pet Head “High Maintenance” leave-in conditioner – more info
  • Pet Silk “Clean Scent Shampoo” – more info

Denna grooming-guide är skriven av Vivian Andresen och speglar inte nödvändigtvis Nordic Selkirk Rex ståndpunkter eller åsikter.

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *