Är Selkirk Rex en allergivänlig ras? Nej.

Det finns vissa kattraser som är så kallat allergivänliga, beroende på vad personen i fråga är allergisk mot. Det är vanligt att man antar att “Rex” är synonymt med allergivänliga egenskaper hos katter, i och med att Devon Rex & Cornish Rex verkar fungera bra med många kattallergiker. Det gäller dock inte Selkirk Rex, som har ungefär samma pälsegenskaper som Perserkatter & Brittiskt korthår/Brittiskt långhår. Det betyder inte att de är mer allergena än katter är normalt, dock att de inte passar alla som är känsliga mot katt.

Vad innebär “allergivänlig”?

Det finns vissa kattraser som är mer förknippade att fungera bra med kattallergiker, som redan nämnt räknas Cornish Rex & Devon Rex till denna kategori – men framförallt Sibirisk katt räknas hit!

Den Sibiriska katten har generellt lägre halter av allergenet “Fel d1”, som utsöndras i kattens tårar, saliv, skinn & anala körtlar – också i kattens urin & avföring. Ingen Sibirisk katt är helt utan Fel d1, utan värdena varierar mellan låga till normala. Därför är det också viktigt att man hälsar på den uppfödare & det hem man tänkt köpa sin Sibir ifrån, det finns inget som garanterar att en Sibirisk katt är allergivänlig.

Det finns inte någon studie som visar på att Cornish eller Devon Rex skulle vara allergivänlig eller inneha sådana egenskaper, men det verkar som om vissa individer fungerar bra hos allergiker. Det finns alltså inga garantier där heller – tyvärr är det oftast så att man inte bör skaffa katt om man vet med sig att man är allergisk eller känslig mot katt.

Vad rekommenderas vid allergi?

woman-with-a-cold-or-allergy
Allergi är mycket besvärligt för kattägaren då symptom uppkommer hela tiden

Om man vet med sig att man är känslig mot katter men ändå tror att man vill köpa en Selkirk Rex, så bör man åka hem till en uppfödare av rasen & vistas i miljön under en tid för att upptäcka ifall man reagerar omgående på katterna eller efter besöket. Kontakta alltid uppfödaren innan & berätta syftet med besöket.

Ett kattköp måste alltid vara noga överlagt, det är också viktigt att man inte köper en katt när man är allergisk. Detta eftersom man kan må mycket dåligt av att bo tillsammans med ett djur som utsöndrar allergener. Trots att allergiker kan leva tillsammans med katt så är det alltså ingenting att generellt rekommendera. Katter kan leva upp till 20 år, det är en lång tid för kroppen att må dåligt – så tänk efter innan ett eventuellt kattköp, som kan bli till sorg både för dig och för katten.

 

Källor & bra läsning:

Sibiriska katter och allergi, Sällskapet Sibirisk katt (läst 2016-06-23)

Katt trots allergi?, Astma– & allergilinjen (läst 2016-06-23)

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *