Selkirk Rex vs. Selkirk Straight?

VAD är skillnaden på en Selkirk Rex & en Selkirk Straight?

Det är bara lockarna som är skillnaden, en Selkirk Rex är lockig – och en Selkirk Straight är rakhårig, men i övrigt är de likadana. Båda har det härliga sättet & den underbara kroppen & looken. <3

Kan jag ställa ut min Selkirk Straight?

Tyvärr är rakhåriga Selkirks inte godkända för utställning i något förbund, eftersom det rastypiska draget är den lockiga pälsen.

Det betyder inte att de rakhåriga sellisarna är mindre värda för det, de används ofta i avelsarbetet. Varför man gör det är bland annat för att slippa använda en utparningsras, i slutändan är ju visionen och målet att man ska slippa behöva para ut Selkirk Rex med någon annan ras. Tänk på att en Straight alltid måste paras med en Rex!

Är de lika åtråvärda som sällskapskatter? Ja. Många tror att en Straight är mindre värd eftersom de inte går att ställa ut. Det stämmer inte det heller. Det finns många människor som tycker om utseendet på Selkirk Rex, men ogillar den lockiga pälsen. Helt naturligt föredrar dessa personer då den rakhåriga varianten.

Selkirk Rex vs Selkirk StraightPå bild: Qtcat Curly Titch “Floyd” (äg. Emma Carlsson) & Tiddlywinks Bianca Castafiore (äg. Päivi Palokangas)

Hårlag  & färger

Selkirk Straight förekommer både som korthår & långhår. De kan inte bära någon gen för lockighet eftersom anlaget är dominant (motsats till recessivt anlag).  Precis som den lockiga varianten finns de rakhåriga Selkirkarna i alla päls- och ögonfärger, och kombinationerna blir ofta riktigt läckra.

Pälsvården är densamma som man förväntar sig av ett Brittiskt korthår eller Perser – regelbunden borstning med stålkam & bad vid behov. Till skillnad från Cornish Rex & Devon Rex är Selkirken mycket ulligare & fullpälsad. Vissa individer kräver mer pälsvård än andra, vilket man som ägare får vara uppmärksam på.

Allergivänlig? Nej, tyvärr.

Till skillnad mot några andra Rex-raser är inte Selkirk Rex/Straight allergivänliga. Namnet Rex anspelar på att pälsen är lockig, inte att den är allergivänlig.

Rasen bygger bland annat på utparning med Perser & Brittiskt korthår, ingen av dessa raser har allergivänliga egenskaper. Är du osäker på om du tål Selkirk Rex kan du fråga en uppfödare om du skulle kunna få hälsa på i uppfödarens hem. Då bör man märka ifall man reagerar dåligt på rasen.

Hoppas du lärt dig något nytt om Selkirk Straight – vet du något mer? Kommentera gärna denna artikel.

 

Glöm inte att dela... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrEmail this to someonePin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *